Sjan is geridderd voor haar werk met volwassenen met dyslexie
Tijdens de lintjesregen van 2017 is Sjan Verhoeven benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij kreeg deze onderscheiding uit handen van Burgermeester Eberhard van der Laan voor haar onvermoeibare kracht in het willen bereiken en helpen van volwassenen met dyslexie. "Aan uw daadkracht ontleent de doelgroep heel veel steun. Het geeft hen zelfvertrouwen en praktische handvatten. Misschien nog wel belangrijker: u helpt daarmee het emancipatieproces van mensen met dyslexie op gang te krijgen zodat dyslexie niet langer als een stoornis wordt aangemerkt", aldus van der Laan.
(Foto's gemaakt door Jitske Schols.)
Sjans innovatieve werk als trainer en coach, haar vrijwilligerswerk bij de Vereniging Impuls & Woordblind en Het Amsterdams Lyceum, het schrijven van twee boeken over dyslexie, het organiseren van expertmeetings en het houden van lezingen in binnen- en buitenland hebben tot deze onderscheiding geleid. Die dag hebben nog 25 andere Amsterdammers een onderscheiding in de Orde van Oranje-Nassau gekregen.
Sjan is vooral heel dankbaar!
"Ik ben heel blij met deze eer en wil vooral al mijn klanten bedanken die zoveel vertrouwen in mij hebben en met wie het werken altijd zo leuk is. Ik voel mij vooral gezegend dat ik dit werk mag doen." Direct na de uitreiking is Sjan geïnterviewd door Radio 1. Dit fragment is te beluisteren als je op het plaatje klikt.
De Voordracht van Sjan
Sjan is voorgedragen door een (heel tevreden) klant die haar visie op dyslexie en haar werk voor dyslectici zo belangrijk vindt dat hij haar daarvoor wilde laten onderscheiden. Hij heeft verschillende andere klanten, deskundigen op het vlak van dyslexie en twee hoogleraren (in Nederland en Italië) bereid gevonden om deze voordracht te ondersteunen.
Sjan hierover: "Ik vind het heel fijn dat dyslexie op deze manier op een positieve manier in het nieuws is. Ik zie dit ook als erkenning voor een visie op dyslexie die de andere manier van denken van dyslectici centraal stelt. Ik hoop dat deze gebeurtenis gaat doorwerken in een bredere acceptatie van deze visie."
Meer informatie over hoe een dergelijke voordracht gaat, vindt je op www.lintjes.nl.
Waarom is Sjan voorgedragen?
Volgens de voordracht is "het werken met volwassen dyslectici een nagenoeg onontgonnen gebied binnen de begeleiding van dyslectici, een gebied dat traditioneel altijd op kinderen gericht is geweest. Onzichtbaar is dat volwassenen ook nog veel problemen ondervinden als gevolg van hun dyslexie. Velen belanden daardoor in de ziektewet en nog regelmatig is het de oorzaak van ontslag, ook al mag dat niet. Sjan Verhoeven heeft zich ontwikkeld tot een vernieuwer op dit vlak." Volgens haar klant "herkennen veel dyslectici zich in haar boeken en geven deze hen steun, herkenning en erkenning en daardoor de mogelijkheid om beter en meer ontspannen te functioneren op het werk." Vooral het boek 'Slimmer dan je baas' is zijn grote favoriet. (Klik op het plaatje van AT5 en je komt bij de uitzending over de lintjesregen.)
Dynamika is ook heel trots op Sjan
Gertrudie en Annelies waren - naast familie en vrienden - ook bij de uitreiking aanwezig. Gertrudie: "Sjan is een voorloper op het gebied van "werk en dyslexie" die haar nek durft uit te steken voor waar ze in gelooft. Zij is altijd op zoek naar nieuwe kennis en inzichten in de hersenen, dyslexie, ons denken en in het gedrag van mensen. Maar bovenal vraagt zij zich bij alles af - wat zij zelf als dyslecticus ervaart en wat haar klanten als dyslectici ervaren - wat zij en haar klanten daarvan kunnen leren en hoe zij dat kan gebruiken om mensen te helpen. Daarin toont ze haar eigen kwetsbaarheid, maar is zij tegelijkertijd ook enorm krachtig in de interventies die zij doet in haar begeleiding. Ik waardeer dat enorm in haar."