Omgaan met Stress en Faalangst - individuele coaching
Zie jij ze ook: Beren op de weg?
Beren zijn er in allerlei soorten en maten:
- Blokkeren als je een examen of presentatie hebt;
- Je idee niet goed kunnen verwoorden in een vergadering;
- Al helemaal in paniek geraken als je aan het schrijven van een scriptie of rapport denkt;
- Continu denken dat je het niet kan, dat je dom bent of dat je het niet waard bent;
- Het lukt niet om succes te hebben binnen je werk.
- Zoveel stress en spanning in je lichaam ervaren, dat je al niet eens meer weet dat je dat eigenlijk altijd hebt.
De symptomen worden erger door spanning/stress!
Als je last hebt van faalangst, uitstelgedrag, prestatiedrang of te hard je best aan het doen bent, wordt de chaos in je hoofd, het niet kunnen kiezen, het wollige schrijven of spreken, erger. Het is dan net alsof je in een auto aan het rijden bent en tegelijk op het gaspedaal en de rem trapt. Dat werkt niet. Daarom biedt Dynamika een individueel coachtraject speciaal over faalangst aan.
(Lees hier meer over faalangst zelf.)
Inhoud:
De coaching bestaat uit de volgende onderdelen:
- inventarisatie van je eigen familiegeschiedenis en schoolloopbaan;
- onderzoek naar de oorzaak van je faalangst en hoe je dit uit je systeem kunt krijgen (50% van de oorzaken ligt doorgaans in de schoolloopbaan, 50% in de familiegeschiedenis, soms beiden);
- dit doen we door middel van het werken met Opstellingen of Innerlijk Kind Therapie. Met behulp van beide technieken wordt het trauma - dat vaak ten grondslag ligt aan faalangst, - uitgewerkt. Negatieve gedachten en gevoelens die daaruit voortgekomen zijn en die in het heden nog steeds voor blokkades zorgen, worden losgekoppeld van het hier-en-nu. Dit gebeurt door naar het trauma te kijken en naar oplossingen daarvoor te zoeken of die situatie in een juister perspectief te zetten;
- je leert een aantal technieken om je faalangst verder te verminderen.
Wil je meer weten over het werken met opstellingen, klik dan hier.
Meer weten over de Innerlijk Kind Therapie? Klik hier.
Als je een individueel consult wilt doen, dan kun je je daarop voorbereiden door een vragenlijst door te nemen. Vaak krijg je nog meer informatie door de vragenlijst met je ouders of andere familieleden door te nemen (als dat mogelijk is).
Resultaten:
- je hebt inzicht in welke oorzaken ten grondslag liggen aan je faalangst;
- je herkent de gedachten of gevoelens die voort komen uit je faalangst;
- je weet wat je kunt doen om die gedachten of gevoelens los te laten;
- je vind innerlijke rust en bent meer in balans;
- je kunt het gevoel dat je echt iets kunt of er werkelijk toe doet, in jezelf toelaten.
Praktische informatie:
- sessies van 1,5 tot 2 uur op afspraak;
- eerste afspraak is een intakegesprek van 1,5 uur;
- betalen: per gesprek of een traject van 3 gesprekken;
- frequentie van gesprekken in overleg.
Vaak zijn 3 coachsessies van 1,5 tot 2 uur uur voldoende om de ergste faalangst te doen afnemen, maar soms zijn er meer sessies nodig als de faalangst vanuit verschillende negatieve ervaringen of traumatische situaties is ontstaan.
Duur van het traject
Vaak zijn 3 coachsessies van 1,5 tot 2 uur uur voldoende om de ergste faalangst te doen afnemen, maar soms zijn er meer sessies nodig als de faalangst vanuit verschillende negatieve ervaringen of traumatische situaties is ontstaan.
Meer informatie & aanmelden
Meer info / aanmelden
Podcasts over dit onderwerp:
Faalangst wordt ook behandeld in de training 'Effectief werken'. Dan wordt vooral gekeken naar de schoolloopbaan en komt gedurende bijna een hele dag iedereen een keer aan de beurt.
Filmpjes over stress en faalangst:
Kijk je liever een filmpje? In deze twee filmpjes legt Sjan Verhoeven meer uit over stress bij conceptueel denkers:
Meer filmpjes bekijken op ons YouTube kanaal? Klik hier.
Reacties van deelnemers:
Ik krijg elk jaar een test die ik moet volbrengen om mijn baan te houden. De druk om het te halen is dus elke keer weer hoog. Ik ben wel eens gezakt en haalde het dan wel in de herkansing, maar ben altijd erg nerveus en wilde daar vanaf. Dit soort coaching was helemaal nieuw en vreemd voor mij, maar ik heb het laten gebeuren. Bij de laatste test was ik veel minder zenuwachtig, had alles goed onder controle en kreeg zelfs als feed-back terug dat de test subliem was verlopen. Daar ben ik heel trots op en wilde ik graag aan jullie laten weten."
Beleidsontwikkelaar van een universiteit, 31 jaar, vrouw.
De familieopstelling heeft mij veel zelfkennis gegeven en verborgen gevoelens bloot gelegd. Het is bijzonder om te zien hoe Gertrudie bepaalde aspecten voelt, en hierdoor verborgen spanningen boven weet te halen. Het valt niet uit te leggen, je moet het gewoon beleven. Het leverde mij veel meer begrip en respect voor mijn beide ouders en voor mezelf op. Je laat deze onnodige verzwaringen direct los tijdens de sessie.
Het was wat ik nodig had om nog meer uit de 4-daagse training te halen die ik daarna ben gaan doen. Daar ging ik nu veel lichter in."
Studente MBO, 18 jaar:
Ik blokkeer vaak bij examens, denk dan dat ik het niet kan en al bereid ik me dubbel voor, op het examen zelf komt er niets op papier. Ik heb naast dyslexie ook nog dyscalculie, dus de rekentoets is ook een ramp! Maar die moet ik wel halen, anders kan ik niet naar het HBO toe en dat wil ik heel graag. De 1e keer dat ik de rekentoets deed haalde ik een 2. Mijn rekenleraar noemde mij zelfs dom en zei dat ik harder moest werken. Dat terwijl ik al zo mijn best had gedaan. Nadat ik bij Dynamika twee consulten over mijn faalangst had gedaan, heb ik voor de 2e keer de rekentoets gedaan. Ik kon mij goed ontspannen tijdens de toets en blokkeerde niet. Ik heb nu een 6 gehaald en ben er heel trots op."
Directeur, 42 jaar:
Ik heb altijd veel moeite met lezen gehad, deed uren over een aantal pagina's. Nu heb ik in één weekend een heel boek met veel plezier uitgelezen."
Beleidsmedewerker, 36 jaar:
Ik heb altijd gevochten tegen het idee dat ik dom ben, terwijl ik nota bene op de universiteit heb gestudeerd. Altijd het idee dat wat ik doe niet goed genoeg is. Ik nam veel werk mee naar huis, piekerde veel. Ik heb daarover een opstelling gedaan en het is helemaal rustig in mijn hoofd geworden. Ik voel me veel zekerder over mezelf. Ik wil nog wel wat tips over hoe ik gemakkelijker stukken kan schrijven, maar maak me er niet meer zo druk over".