Artikelen
Op deze pagina willen we zoveel mogelijk artikelen publiceren die gaan over het conceptuele denken, over neurodiversiteit, over ADHD, ADD, dyslexie, dyscalculie, autisme en hoogbegaafdheid. Het zijn artikelen geschreven door onszelf, maar ook door gewaardeerde collega's of in kranten en tijdschriften. Heb je nog een tip? Laat het ons weten.
Overigens gaan veel van onze artikelen over dyslexie omdat Dynamika zich in eerste instantie vooral op volwassenen met dyslexie heeft gericht. Echter, in veel van onze artikelen over dyslexie staat het conceptueel denken centraal, daarom hebben we ze toch op deze pagina geplaatst. Misschien heb je er toch wat aan.
Over neurodiversiteit:
- Neurodiversiteit als voorwaarde voor evolutionair succes. Hofmeester, Nel in I&W Magazine, nummer 3, 2022.
- Hoezo neurodivergent en neurotypisch? Zo is de term neurodiversiteit niet bedoeld: Een artikel over hoe deze termen de acceptatie van mensen met labels niet bevorderd. Gepubliceerd als blog op website I & W, juni 2024.
- De dwangbuis van de executieve functies.... en de talenten van conceptueel denkers. 2023: Een pleidooi voor het nastreven van diversiteit in plaats van uniformiteit en mensen met bijvoorbeeld ADHD niet te dwingen in de pas te lopen. Uit: I & W Magazine nr. 3, 2023.
- De toekomst is aan neurodivergente mensen. ‘Stuur in godsnaam een paar dyslectici naar Schiphol'2022: Eindelijk erkenning voor neurodiversiteit met een hoofdrol voor Nel Hofmeester. NRC, 16 juni 2022.
- Labels lossen niets op. Interview met Floortje Scheepers. Geschreven door Marjolein Bax in I&W Magazine, nummer 2, 2022.
- Snellezen: ook jij kunt het leren. 2021: artikel voor alle conceptueel denkers in het I&W Magazine van de vereniging Impuls en Woortblind, nr. 1 2021.
- Wat drijft Lucas Flamend? 2017: Artikel over het effect van voeding op stress, burn-out, AD(H)D en autisme. Vakblad voor de Natuurgeneeskundige, nummer 1, 2017.
- Van medisch model naar neurodiversiteit: Helder artikel van Nel Hofmeester in het I&W Magazine van de vereniging Impuls en Woortblind, maart 2017. Met welke brillen wordt er gekeken naar ADHD, ADD, dyslexie, dyscalculie en autisme ofwel naar de verschillen in de werking van het brein?
Over beelddenken:
- Zien wat anderen niet kunnen zien. Hofmeester, Nel (2024) in I&W Magazine, nummer 2.
- Beelddenken: normaler dan je denkt! 2014: We staan niet alleen in onze visie over een andere leer- en denkstijl van onder andere dyslectici. Dit artikel legt deze leerstijl goed uit en put daarin ook uit ons tweede boek.
AD(H)D:
- Anders denken over AD(H)D. Een pleidooi om ADHD en ADD niet langer als stoornissen te zien, maar er op een positieve manier naar te kijken. I&W Magazine van de vereniging Impuls en Woortblind, november 2021.
Dyslexie:
- Dyslexie? Geen paniek, de Quote 500 staat er bol van. Interessant online artikel over dyslectische ondernemers en miljonairs.
- Dyslexie en een Migratieachtergrond. - We zijn er blind voor. Machiel Deinum in I&W Magazine, nummer 1, 2021.
- De inspiratie van Sjan Verhoeven. Sjan over haar werk en snellezen. Artikel in Nieuwsbrief 19 van het Nederlands Kwaliteits Instistuut, september 2020.
- The Value of Dyslexia. 2018: Een onderzoek van het kantoor Ernst & Young naar de voordelen en talenten van werknemers met dyslexie, talenten die hard nodig zijn in onze veranderende maatschappij. 2018 Ernst & Young LLP. Published in the UK.
- Dennis Benedictus werkt vanuit zijn kracht: Een voorbeeld van hoe een boswachter en teamleider met zijn dyslexie omgaat. Artikel in het Impuls & Woortblind Magazine, nummer 4, 2018.
- De sterke kanten van dyslexie. 2014: Door Nel Hofmeester in het Tijdschrift van de Vereniging Woortblind, bewaarnummer 2.
- Dyslexie: van nadeel naar voordeel. 2013: Artikel voor het kweken van meer begrip voor dyslectische werknemers op de werkvloer. Het artikel geeft zowel inzicht in dyslexie, als een aantal praktische tips.
- Mensen met dyslexie zijn snelle denkers. 2010: Judith Masselman (48), werkcoach in Roden, heeft dyslexie en vertelt daarover na een 4-daagse training bij Dynamika te hebben gevolgd.
Faalangst:
- Hersenen trainen in positief denken. Neuroplasticiteit in het dagelijks leven. Serraris, Wendy, (2023). Niet door ons geschreven, maar wel een leuk artikel over negatieve gedachten en hoe die een positieve kant op te sturen. Gepubliceerd in: deMens.nu Magazine, jaargang 12, nr. 1, 9 januari 2023.
- Als wilskracht niet meer helpt (conclusie). 2015: Onafhankelijk onderzoek naar de resultaten van de workshops en individuele coaching gericht op Faalangst bij dyslectici. Uitgevoerd door Leontien Jansen voor de HBO Toegepaste Psychologie met 10 klanten van Dynamika. Deelnemers aan deze trajecten ervaren veel positieve veranderingen en hebben veel minder last van hun faalangst. (Link naar verkorte versie onderzoek) Indien u de onverkorte versie wilt ontvangen, stuurt u dan een e-mail door hier te klikken.
- Ik ben niet dom!!!!!! Het loskoppelen van faalangst en dyslexie. 2011: Artikel in het Tijdschrift van de vereniging Woortblind.
- Sterker zijn na een burn-out als gevolg van dyslexie. 2007: Artikel in het Tijdschrift van de Vereniging Woortblind, over de gevolgen die dyslexie kan hebben in je werk en hoe je daar anders mee om kan gaan.
Het onderwijs:
- Zittenblijven in het voortgezet onderwijs – Ongewenst maar hardnekkig. Inspectie van het Onderwijs, mei 2024. Onderzoeksrapport dat niet speciaal over conceptueel denkende leerlingen gaat, maar wel over de ongewenste effecten van blijven zitten! Erg belangrijk onderzoek!
- Stop met die reken- en taaltoets! Artikel in het novembernummer 2022 van het Impuls & Woortblind Magazine. Jaarlijks vallen er bijna 25.000 studenten uit in het MBO en voortgezet onderwijs, jongeren zonder starterskwalificatie en veelal conceptueel denkers. Daar gaat je talentvolle werknemer…
- Dyslexie: stoornis of intelligentie. 2013: Artikel in "Bij de Les", een tijdschrift voor decanen en leerlingbegeleiders op middelbare scholen en geeft inzicht in dyslexie en een aantal praktische tips om te voorkomen dat dyslectische leerlingen vastlopen in een schoolsysteem dat niet past bij hun andere manier van informatie verwerken.
- Leren lezen zonder buikpijn. 2013: Door Nel Hofmeester in het Tijdschrift van de Vereniging Woortblind, bewaarnummer 2.
- Dyslexie wordt nog steeds onderschat! 2013: Artikel in het Onderwijsblad, dyslectici denken en communiceren anders, maar lang niet alle kinderen krijgen de hulp die ze nodig hebben, meent AOb-consulent Inke Wentink.
- Pak taalonderwijs eens anders aan! 2013: Artikel in de Leeuwarder Courant, bij het huidige onderwijssysteem is de groei van het aantal kinderen met een ‘etiket’ voorlopig onvermijdelijk, zeggen Gertrudie Boersen en Sjan Verhoeven, auteurs van een boek over dyslexie. Het zit gewoon in het systeem besloten.
Verslaving:
- Welke verslavende middelen zijn het meest schadelijk? Samenvatting van het onderzoek van Prof. David Nutt uit 2010.
Recensies van ons 2e boek:
- Dyslexie: stoornis of intelligentie. 2014: Recensie in Logopedie: Maandblad van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie.
- Dyslexie: stoornis of intelligentie. 2013: Recensie in School+Visie, Tijdschrift voor het Katholiek Basisonderwijs Vlaanderen.
- Niet het zoveelste boek over dyslexie. 2013: Recensie in: Tijdschrift voor Remedial Teaching.
Solliciteren:
- Beter niet in een rode bikini op LinkedIn: Sollicitatietips en een Stappenplan voor je LinkedIn profiel. Bron: NRC.NEXT resp. 13 juli 2016 en 13 januari 2016. Niet speciaal voor conceptueel denkers, wel heel handig als je vooruit wilt in je carrière.