Tips & Trucs
Neem beter informatie op, geef meer structuur aan wat je wilt vertellen, voel je beter in je lijf of krijg meer energie met de volgende tips. Meer tips vind je in ons boek!
Mindmappen
De beste tip die we je kunnen geven is om te gaan mindmappen, d.w.z. het opschrijven van informatie:
- die anderen je vertellen en die je wilt onthouden;
- die je leest in een boek en wilt onthouden;
- als je zelf iets wil vertellen en via deze manier je gedachten wilt ordenen;
- als je een idee op papier wilt zetten en je gedachten wilt ordenen.
Koop een pak schrijfstiften en gebruik verschillende kleuren bij het maken van een mindmap:
- begin met noteren van datgene wat het eerste in je op komt, ook al lijkt dat voor jou onlogisch of te simpel of onnodig!
- werk met kleuren: gebruik of ontdek welke kleuren voor jou het beste of prettigste werken;
- gebruik symbolen, plaatjes en steekwoorden, werk met schema's, dat wat jij prettig vind;
- hoe meer je het gebruikt, des te meer het voor je gaat werken!
Mindmap-programma's
Mindmappen is dus een geweldige techniek om informatie te onthouden en te reproduceren. Het is een techniek die heel goed past bij de manier van informatie verwerken van conceptueel denkers. Er zijn tegenwoordig ook heel handige mindmap-programma's voor op de computer, telefoon en tablet. SimpleMind is bijvoorbeeld een heel fijne en kun je gratis een maand uitproberen:
http://www.simpleapps.eu/simplemind/
Tips om te studeren?
Luister naar deze Podcasts van Lely, Maarten en Julia.
Meer tips om sneller te werken/studeren!
Lees deze boeken. Al zijn ze vooral op dyslexie gericht, buiten de definities en specifieke kenmerken zijn alle andere hoofdstukken voor alle conceptueel denkers interessant.
Dun en het gemakkelijkst leesbaar!
Dyslexie: stoornis of intelligentie!
Het meest compleet en up-to-date! Lees hoofdstuk 8 en je hebt de meeste tools in handen om sneller en beter te communiceren, schrijven, mindmappen en lezen. Waarom sneller lezen als je niet dyslectisch bent? Lees dit!
Netwerken
Ben je op zoek naar een nieuwe baan of uitdaging, gedwongen of vrijwillig? Geen idee hoe nu verder? Dan kan het helpen om minimaal 5 netwerkgesprekken met mensen te doen om te kijken waar jij op "aan" gaat. Belangrijker dan wat je opleiding of ervaring is, is wat je leuk vindt om te doen, waar je interesses liggen. Als je daar op focust, ga je waarschijnlijk ook iets doen wat aansluit op je kwaliteiten en talenten. De volgende lijsten kunnen je helpen om die netwerkgesprekken goed aan te pakken en de juiste vragen te stellen. Het is maar een richtlijn, doe het vooral ook op je eigen manier:
Vragenlijst om een andere baan te vinden: klik hier.
Vragenlijst om een eigen bedrijf te starten: klik hier.
Cranio-sacraaltherapie
Cranio-sacraaltherapie is een waardevolle therapie voor volwassenen (en kinderen) met dyslexie, ADHD en/of ADD. Een behandeling met deze therapie kan er ook voor zorgen dat de letters in een tekst minder gaan dansen, dat je meer rust en ontspanning in het lichaam ervaart en o.a dat je helderder in je hoofd bent. Met deze link vind je een therapeut bij jou in de buurt.
De lichttherapielamp
Veel mensen blijken in de winter meer dan normaal problemen te hebben met afnemende energie. Werkstukken komen niet af, de concentratie is moeilijker vast te houden, van een tentamenweek moet je echt ‘herstellen’ en eigenlijk voel je je voortdurend moe…..
Het kernprobleem is de vitamine D die je opdoet door zonlicht. Het lichaam slaat vitamine D weliswaar op, maar zes weken na de laatste zonnige dagen, is het reservoir leeg.
Het is belangrijk om – wanneer het even mogelijk is - het daglicht buiten op te zoeken en in beweging te zijn. Dus: wat vaker op de fiets of een halte lopen, ook al is het koud buiten!
Blijkt dit toch niet voldoende, dan helpt de daglichtlamp je in een kuur van 10 dagen de winter door.
Door gedurende de gehele winter te studeren of te werken (tot maximaal 16.00 uur) voor zo'n lamp voorkom je veel onrust en kun je je veel gemakkelijker concentreren.
Voor meer informatie zie: www.lichttherapie.nl
Tip: De huisarts raad overigens iedereen aan om, van september t/m april, extra vitamine-D pilletjes te slikken (Bijv. D10 van Orthica - we hebben geen aandelen in Orthica!). Dat helpt sowieso tegen de wintermoeheid waar veel mensen in Nederland last van hebben.